Cheesecake

Nerada u pečení a vaření používám želatinu, a díky tomu jsem se vyhýbala i pečení cheesecaku. Konečně mi padl do noty dobrý recept od Hanky Michopulu v její nové kuchařce, který želatinu nevyžadoval. Jen jsem jej trochu ozdravila, použila zdravé sušenky a BIO vejce, také hnědý cukr. Výsledek? Velká dobrota!

Ingredience:

200g BIO sušenek (já dala kakaové s kokosem z pekárny Zemanka)

30 g másla, rozpuštěného

340 g sýra Philadelphia

3 BIO vejce

100 g hnědého cukru

1 lžíce citrónové šťávy

mletá skořice na poprášení

Na polevu:

220 g husté zakysané smetany

2 lžičky hnědého cukru

špetka soli

Postup:

Sušenky rozdrobíme do mísy, pomůže vám palička na maso nebo tlouk z hmoždíře. Promícháme s rozpuštěným máslem a napěchujeme do formy o průměru 24 cm. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.

Sýr Philadelphia rozmixujeme dohladka s cukrem, citrónovou šťávou a vejci. Směs nalijeme na sušenkové dno a dáme na 20 minut péct. Poté vyndáme a zlehka poprášíme skořicí. Necháme hodinu chladnout.

Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem a špetkou soli. Přelijeme přes koláč a uhladíme, dáme na 5 minutek do trouby, předehřáté na 210 stupňů.

Tip: Cheesecake můžeme podávat s teplou švestkovou omáčkou (švestky stačí krátce povařit s trochou skořice, cukru nebo rumu). Stejně tak je dobrý s jakoukoliv jinou ovocnou nebo čokoládovou omáčkou.