Fazolová pomazánka s kešu

Tak si často říkám, co si na ten suchar namažu, když mi nedělají dobře sýry. Kupované tofu a jiné luštěninové pomazánky mi nějak nejedou, kromě toho je skvělé, když máte nad přísadami 100% kontrolu. A tak jsem si začala vyrábět pomazánky sama. Není to vůbec těžké, zkuste to také! Jen nezapomeňte, že musíte mít mixér 🙂

Ingredience:

2 hrnky bílých fazolí (vařených a předem namočených)

1/2 hrnku kešu oříšků

1/2 hrnku olivového a lněného oleje

Hrst čerstvého koriandru

1 polévková lžíce tahini (pokud nemáte, dejte alespoň sezamová semínka)

3 stroužky česneku

Šťáva z 1 limetky

Špetka soli

Postup:

Fazole si jeden den předem namočíme, můžeme jich rovnou namočit více a zbytek použít například do polévky nebo na kaši. Druhý den fazole uvaříme do měkka, můžeme použít zeleninový BIO bujón.

Do mixéru dáme šťávu z limetky, oleje a kešu, rozmixujeme. Poté přidáme ostatní ingredience a umixujeme do hladké pomazánky. Pokud je směs příliš hustá, přidáme limetkovou šťávu nebo olej dle chuti.