BIO Mandlovo-čokoládové makronky

Makronky se nejen dobře jedly, ale i fotily. Miniaturní mističky od Emile Henry jim krásně sedly!

Určitě někdy znáte ty dny, kdy vás vůbec nic nenapadá, co byste upekli a ani nemáte chuť se s něčím takzvaně „patlat“. Zároveň vás ale honí mlsná a zásoby sladkého se rovnají nule. Receptů je spousta, ale vy chcete něco rychlého, jednoduchého, dobrého a zároveň nemáte chuť na nic specifického. Tak pro tento okamžik jsou ideální čokoládové makronky. Máte je za deset minut, jsou vynikající do kafe a nejvíce je oceníte v dóze o pár dní později, kdy si je namočíte do ranní kávy a ony vám tak pěkně změknou..

Já makronky dělám z BIO potravin, fair trade kakaa a tmavého cukru, abych neměla takové výčitky, když si je do té kávy ráno namáčím, ale pokud chcete, můžete použít bílého zabijáka typu moučka spolu s klasickými ingrediencemi.

A když si dáte jen jednu makronku ke kávě, výborně ukojíte chuť na sladké, zároveň však do sebe nedáte toho cukru tolik.

Ingredience:

2 bílky z vajec v BIO kvalitě (nešlehat prosím!)

200 g mletých mandlí

30 g kakaa v BIO kvalitě

165 g hnědého cukru typu muscovado (tmavý cukr typu moučka, nepoužívejte krystal)

Postup:

Všechny ingredience jednoduše smícháme, až nám vznikne lepkavé těsto.

Do jakékoliv hlubší mísy nalejeme vodu, připravíme si plech spolu s pečícím papírem a troubu předehřejeme na 200 stupňů. Namočíme si ruce do vody a z těsta tvarujeme malé kuličky o velikosti vlašských ořechů. Snažte se udělat všechny kuličky dělat stejné, jinak se vám ty menší připečou a nebudou dobré. Ruce si namočte vždy, kdy cítíte, že se vám těsto lepí na ruce.

Plech dejte do trouby a pohlídejte si maximálně 11 minut pečení. Když je necháte déle, makronky budou spálené a kakao zhořkne. Výsledná makronka by měla být uprostřed vláčná, ale povrch během chladnutí ztuhne. Hotovou makronku poznáte tak, že se dá od pečícího papíru lehce odlepit. Nebojte se makronky vyndat z trouby i když se vám zdají nedopečené, já je jednou nechala o minutku déle a ty menší byly spálené.

Tip: Makronky si můžete napéci do zásoby a podávat je každé návštěvě u vás doma nebo ve firmě. Jsou skutečně dobré a také v dóze vydrží i týden. Můžete je také podávat k pudinku nebo zmrzlinovému poháru, když hřešíte. A můžete je využít jako berličku při hubnutí. Po obědě si dáte ke kávě jen jednu a skutečně si ji vychutnat.

Přečtěte si také: Zdravé berličky při hubnutí