Křehké těsto na koláče

Toto těsto ráda používám do dortové formy se zvlněným okrajem a dávám na něj různé ovocné, tvarohové nebo makové náplně dle chuti. Ozdravila jsem jeho původní variantu s bílou moukou a cukrem, a předkládám k použití i vám.

Ingredience:

140 g pšeničné celozrnné mouky (lze použít i špaldovou mouku)

špetka soli (já používám himálajskou sůl)

50g hnědého cukru (můžete i méně)

120 g změklého másla

1 BIO žloutek

1-2 lžíce ledové vody

Postup:

Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. K tomu přidejte na kousky nakrájené máslo a rozdrobte. K drobence přidejte vejce smíchané s ledovou vodou a vypracujte do koule. Tu zabalte a dejte na 30 minut do ledničky. Pokud budete mít těsto v lednici déle, nechte jej před válením změknout. Placku rozválejte na pomoučené ploše a přeneste na dortovou formu. Prsty vypracujte těsto do krajů a plňte dle libosti.

Tip:

Základní křehké těsto můžete obměnit na následující varianty:

Mandlové těsto – množství mouky uberte na 100g a přidejte 30g mletých mandlí

Oříškové těsto – množství mouky uberte na 100g a přidejte 30 g mletých oříšků

Kakaové těsto – do směsi jednoduše přidejte pár lžič BIO kakaa

Citrónové těsto – do směsi přidejte citrónovou kůru z 1 BIO citrónu