Pohanková acidofilní buchta

Buchta z acidofilního mléka je mojí srdeční záležitostí. Je to totiž jeden z prvních moučníků, které jsem se naučila péct a zároveň ji ocením, kdykoliv řeším dilema málo času versus chuť na sladké. Jen jsem ji v rámci zdravého životního stylu trochu ozdravila a místo bílé mouky používám pohankovou, hnědý cukr nahradil bílý. Pokud tedy chcete mít něco dobrého na zub i v pracovně vytíženém týdnu – máte vyhráno. Acidofilní buchta tohle všechno splňuje a navíc, chutná báječně.

Ingredience:

270 g pohankové mouky (doporučuji prosít)

170 g hnědého cukru (můžete použít i med nebo agávový sirup)

1/2 litru acidofilního mléka v BIO kvalitě

1 lžička jedlé sody

2 lžičky kakaa v BIO kvalitě (já kupuji Fair trade kakao v Marks and Spencer)

200 ml oleje určeného k pečení (kvalitní k dostání v DM drogerii)

kokos na vysypání formy

Postup:

V hluboké míse smícháme cukr, acidofilní mléko, kakao a olej. Pomalu prosejeme pohankovou mouku, přidáme jedlou sodu. Pokud cítíte, že již těsto veškerou mouku nepotřebuje, nedávejte ji do něj! Pohanková mouka má pokaždé jinou konzistenci, tak se řiďte citem.

Hlubší a menší plech (dosáhnete tak správné výšky buchty) vymažte olejem a vysypte kokosem. Nalijte do něj těsto a pečte při 180 stupních přibližně 30 minut. Otestujte špejlí, zda je těsto hotové.

Tip: Pokud se vám poštěstí, kupte si kaštanové pyré a teplou buchtu s ním pomažte, posypte kokosem, je to moc dobrá změna! Anebo, když mám čas, buchtu rozkrojím a namažu do ní višňový džem.

Kakao a jeho vliv na naše zdraví

Kakao se k léčení využívalo již v době Mayů a Aztéků, je to tedy léčebný prostředek starý 2000 let. Podle nejnovějších průzkumů kakao obsahuje látky zvané flavonoidy, což jsou látky s antioxidačními účinky. To znamená, že flavonoidy svými účinky chrání tělo před volnými radikály, které působí na naše buňky destruktivně. Jejich nadměrná tvorba v našem těle je příčinou poškození našich buněk, včetně jejich DNA, což dlouhodobě vede k jejich nesprávnému dělení a vzniku rakoviny. Suma sumárum. Kvalitní kakao vás může ochránit před rakovinou. Kupujte však kvalitní a nešetřete na něm!

Další zajímavý recept: Jahelník s jablky

1 thoughts on “Pohanková acidofilní buchta

  1. Pohanková acidofilní buchta

    Vynikající buchta! Mooooc děkuji za recept. Míša

Komentáře nejsou povoleny.